Lief dagboek. Zesentwintig oktober tweeduizendvierentwintig. De kudtmuggen zijn er weer en de afgelopen twee dagen werd ik weer helemaal lekgeprikt en heb ik weer twee dikke bloedvlekken achtergelaten op mijn maagdelijk witgekalkte muren, afkomstig van twee dikke vette, verbrijzelde kudtmuggen.
Allen die nog nog steeds beweren dan klimaatverandering een Chinese hoax is, door de NASA veroorzaakt, mag voor mij door duizendmiljoenmiljard kudtmuggen worden gestoken, tot in de derde generatie.
Het kan natuurlijk altijd erger: https://www.nature.com/articles/s41579-024-01026-0
In ander nieuws: vanavond gaan we weer verzadigde vetten, palmolie, geraffineerde suiker en andere calorieën uitdelen i.h.k.v. een stukje oeramerikaanse traditie naar de toekomstige jeugd toe. Veel ouders van bovengenoemde jeugd hebben er namelijk helemaal geen trek an om Halloween op de daartoe-geëigende datum, aanstaande donderdag te vieren, om een of andere reden.
Het kan natuurlijk altijd erger: https://www.omroepwest.nl/nieuws/4892905/gezin-moet-tot-inkeer-komen-vanwege-uitbundige-halloweentuin-feest-van-de-duisternis
#altijdvanjeafbloggen
Als comment #1, staat een verhaal over twee foto’s van een Venusovergang die ik kocht. Met nerdy details, natuurlijk.
Venusovergangen (waarbij Venus tussen de zon en de aarde inschuift) zijn takkie zeldzaam. Ze gebeuren steeds twee keer achter elkaar met 8 jaar er tussen, en tussen elk paar zit ruim honderd jaar.
Er was een tijd gedurende de eerste wereldoorlog dat Duitsland handel dreef* met de VS. Voornamelijk met Deutschland, de Uboot-onderzeeër, die later nog eens zou exploderen onder de sloophamer. Uiteindelijk had men het plan van onderwatervervoer in de ijskast gezet.
Liquid putiN's Gas version
Wat ook met een explosie eindigt is dit filmpje. Waarin eerst nog wordt uitgelegd hoe Rusland ineens een goed idee kreeg om door middel van hun speciale kwaliteits neutronenonderzeeboten de diverse sancties te om(-of onder)zeilen.
(*=zonk))
Ik kan wat linkdumphulp gebruiken. Mijn vader heeft pak 'm beet 100 dagen geleden een ongeluk gehad. De dokter zei hem toen dat het wel 100 dagen kon duren voordat hij hersteld zou zijn. Ik heb toen een advent/herstelkalender voor hem gemaakt: een website waar elke dag een nieuwe link bij komt. Hij is er al bijna 100 dagen erg blij mee.
Maar hij is nog niet helemaal hersteld. De arts vertelde hem van de week dat dit soort kwetsuren aan de rug wel een half jaar herstel kunnen vergen. En dus ga ik nog een herstelkalender maken, dit keer van 81 dagen. Het was al best lastig om 100 interessante, leuke, inspirerende, tijdverdrijvende, wonderlijke, fantastische links te vinden, nu moet ik er nóg 81 vinden.
Jullie hebben er vast nog wel een paar in jullie archief liggen. Mijn vader houdt van kunst, literatuur, geschiedenis, alle soorten wetenschap. Hij heeft een echt wetenschappelijke en nieuwsgierige kijk op de wereld. Dankjullie wel alvast.
Vandaag heb ik de eer een jong Zwart Bostalent die het helemaal gaat maken in de wereld van faam en beroemdheid aan te kondigen. Getogen in het Zwarte Bos, gaf de jongeheer Schwartz al blijk van een grote interesse in snelle auto's en ronkende motoren, getuige de onderstaande fotografieën uit zijn jeugd.
We gaan terug naar het jaar 2004:
Twintig jaar later was Zoltán de Zwarte Bosviolist Zwarte Bosviolist.
De boswachter is gestopt met het preventief opblazen van dooie peerden.
Het blijkt dat klimaatwetenschappers niet te vertrouwen waren. Ze durfden met al die luidde idioten onder ons, niet te beschrijven wat er gaande is, hoe spannend het eigenlijk is.
1. Climate Sensitivity is waarschijnlijk meer dan 2, mogelijk zelfs 5 graden bij 2x zoveel CO2 in de lucht
2. Het begint bij temperatuur, maar temperatuur is uiteindelijk bewegingsenergie. Stormen, Enzo.
3. Een aantal positive feedback zijn loops niet opgenomen in de modellen, zoals de afgifte van CO2 door verdroogde natuur.
We gaan het meemaken.
Nouja, helemaal niemand, nu.nl niet, de VK niet, de NRC niet, de NOS niet, helemaal niemand niet (zelfs -edet- niet) verslaat de geslaagde lancering van de Europa Clipper, de grootste interplanetaire ruimtesonde die NASA ooit heeft gelanceerd. De Europa Clipper begint aan een 5-jarige reis naar de Jupitermaan Europa. De kleinste en op twee-na dichtsbijzijnde Galileïsche maan is bedekt met een 15-kilometer dikke ijslaag met daaronder vermoedelijk een 100-kilometer diepe, zeer zoute oceaan met mogelijk onderwatervulkanen (thermal vents) die heel, heel misschien levende organismen kunnen herbergen.
Nou, dan doen we hier maar een paar linkjes voor de oningewijde nieuwsgierigen.
Ontsteken van de tweede trap om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen
AFwerpen van de tweede rakettrap en radiocantact met de Deep Space Network
Geomeisje interviewt JPL-medewerken op geologiecongres - deel 1
Geomeisje interviewt JPL-medewerken op geologiecongres - deel 2
Voor de visueel-ingestelde mens met korte aandachtsspanne: