7847. Submitted on 2023/12/10, 12.33 h by :
Dwarse klokken
Dave vroeg zich laatst af hoe een klok er uit zou zien "waarvan de minutenwijzer net iets sneller gaat, waardoor het hele uur, net als bij 12uur, het moment is dat beide wijzers samenvallen[.]"
En nadat ik daar nog even mee verder speelde ontstond er zowaar een werkend alternatief voor de zon.
1. Dave commented on 2023/12/10, 15.43 h:
Ik vind het supermooi. Het is gevoelsmatig meer waar dan een gewone klok, want we zien kwartover, half en kwartvoor altijd als de tijden met rechte hoeken, terwijl dat zelfs voor de tijdstippen rondom 12, 9, 6 en 3 niet opgaat. De wijzers hebben "ingewikkelde" hoeken tot elkaar. Maar in deze versie zijn de wijzers op die tijdstippen wel recht ten opzichte van elkaar. Ik had dat verwacht, maar ik moest toch even bij Vasilis checken of hij niet iets gedaan (vergelijkbaar met de politieke klok) om dit kloppend te krijgen. Dat was natuurlijk niet zo.
Roteren
Er zijn twee manieren waarop een mechanische klok 'off' kan zijn: Het klokmechanisme is gedraaid tov de wijzerplaat, of de wijzers hebben tot elkaar de verkeerde relatie. Als je een fysieke klok in elkaar zet, dan kunnen beiden misgaan, en het resultaat is hetzelfde.
Zonnestelsel
Dat de wijzer nu een extra rondje draait, afhankelijk van je gezichtspunt, is een "probleem" dat gerelateerd is aan deze vraag, die niemand goed kon beantwoorden. Bijna niemand.
Dus vanaf de urenwijzer gezien, draait de minutenwijzer helemaal geen extra rondje; wat Vasilis bewijst door de urenwijzer stil te zetten en alleen de wijzerplaat te draaien. Dat levert dezelfde goniometrie tussen de wijzers op als de klok erboven, terwijl de minutenwijzer gewoon 24x per dag rondgaat.
delay
Ik kan het ook relateren aan de talloze pitch shifters die ik heb gebouwd. Ik weet niet of het zinvol is om daar iets over te schrijven, anders dan op mijn eigen site.