The Black Forest

6224. Submitted on 2018/7/27, 23.51 h by Arduenn:

Nachtelijke huisvlijt kent geen tijd

Gisteravond om een uur of 10 ’s avonds in Stellarium ( freeware, http://stellarium.org/ ) opgezocht wat de richting en de hoogte van de verduistering op dat moment waren (zuidwest, 130 graden en 10 graden boven de horizon), de fiets gepakt en naar de eerste de beste heuvel gefietst, telefoon gebruikt als compas, een stukje over de heuvel gelopen totdat er geen bomen meer in de weg stonden, en voilá, een klein donkerrrood schijfje aan de horizon. Er kwamen wat andere buurtbewoners de heuvel opgeklommen en al gauw werd het gezellig. Iemand sjouwde een stoffige refractortelescoop omhoog. Anderen brachten verrekijkers mee. Nog iemand gebruikte zijn telefoonscherm als augmented reality device, om alle hemellichamen van labels te voorzien. Mars stond rood te fonkelen onder onze evenrode rode satelliet. Om kwart over elf raakte de eerste ongefilterde zonnestralen de zijkant van de maan. Van het gebeuren heb ik, zo goed en zo kwaad als het kon, een reeks foto’s gemaakt met mijn Fuji X1 met zoomlens.

Om kwart voor twaalf weer thuis, foto’s op de computer gezet en aan elkaar geregen met Photoshop:

[image]

In het groot

There are 10 comments to this post (the latest by Zarf Snorkofritz on 2018/7/29, 22.22 h).

1. Jasper commented on 2018/7/29, 9.13 h:

Ik heb vanaf het dakterras van het Kapteijn-instituut van de universiteit hier hetzelfde gezien. Aanvankelijk was de maan heel moeilijk te zien vanwege een mistige band langs de horizon. De maan verscheen onzichtbaar boven de horizon en was pas waarneembaar toen hij op zo'n 10 graden stond, als een vaag bleek schijfje door de nevel. Daarna piepte hij boven de nevel uit. Geheel rood en dergelijke als hierboven reeds omschreven. Ik vond hem trouwens het mooist toen er weer een dun wit randje aan de maan kwam, dat gaf in mijn ogen pas echt een surreëel effect.

De studenten van de faculteit astronomie hadden nog wat reflector- en dobsontelescopen op het terras gezet en boven in de koepel was de telescoop op Jupiter (met de vier Galileïsche manen) gericht. En toen kwam rond half elf ook nog eens het ISS over. Wat een leuk spektakel.

Veel geïnteresseerde mensen waarvan er veel nauwelijks iets wisten van het heelal en ruimtevaart en dus honderduit vroegen en zich heerlijk vergaapten aan Jupiter, Saturnus, Mars en natuurlijk de maan.

2. Arduenn commented on 2018/7/29, 9.21 h:

Het Kapteyn-instituut. Ik ben zjalours. Daar hebben ze toch een aantal belangrijke ontdekkingen gedaan.

Ik wees een paar heldere sterren aan en noemde en er dan willekeurig wat namen bij. Vega, Deneb, Altair, Arcturus. En die jongen met z'n telefoon met augmented reality omhoog kijken met zo'n Obama-bek.

[image]

Jij bent zeken een pro.

Tien jaar lang elke vrijdag in een sterrenwacht rondhangjongeren laat ook zo z'n sporen na bij een mens.

3. Arduenn commented on 2018/7/29, 9.30 h:

Soms zijn de leekmensen ook een beetje sneu. Toen we de heuvel op waren geklommen stonder er al twee (daar staan er twee), helemaal bovenaan de heuvel de hemel af te schuimen, te wijzen en te speculeren. Precies op de verkeerde plek, want waar zij stonden, stond precies een rij bomen voor de maan. Met mijn telefoonkompasje manouvreerde ik in de schemer een stukje terug het hobbelige platgetraptegraspadje af, tot halverwege de heuvel, waar de verduisterde maan heel zwak te zien was (de lucht was nog een beetje blauw, dus er was minder contrast).

Die twee kwamen na een minuut ook het padje omlaag, maar liepen heel snel door i.h.k.v. een stukje behoud van personal space (ik droeg nochtans Nivea for Men 48h) en bleven maar doorlopen en keken niet meer op of om. Voor hen was het dus een verduisternisloze avond. Ik wilde nog naroepen "De maan staat daar hoor." maar ik dacht: ach, laat ook eigenlijk maar. Ik had voor de goede verstaander met mijn zelfverzekerde genavigeer en mijn wijzende vingertje al genoeg aanwijzingen gegeven.

4. Jasper commented on 2018/7/29, 10.03 h:

Ik ben minder goed op de hoogte van het astronomische deel (behalve het zonnestelsel dan) maar van ruimtevaart weet ik behoorlijk wat te vertellen en dat was wel weer leuk want de astronomiestudenten wisten nauwelijks iets over het ISS te vertellen toen dat over kwam jakkeren. Het is altijd weer grappig om te merken hoe weinig de mensch in de straat weet van dingen als het ISS.

Het Kapteijn instituut is samen met de inmiddels ter ziele gegane Utrechtse faculteit verantwoordelijk geweest voor de wetenschappelijke instrumenten in ANS (1974). Ik ben er best trots op dat we hier naast het universitair gedeelte ook nog een afdeling van SRON hebben zitten. Ik heb onlangs de draad van mijn twee jaar geleden stopgezette documentaire over ANS weer opgepakt en was onlangs weer even bij SRON voor research voor de film. Ze hebben daar momenteel de UV-Cassegrain-telescoop van ANS (van het backup flight article) in een vitrine liggen.

Er is goede hoop dat de docu nu niet strandt. Twee jaar terug werd het fundament onder de film weggeslagen toen Andere Tijden (die de docu in een verkorte vorm zou uitzenden) zich terugtrok omdat ze het 'niet spannend genoeg' vonden...

5. Arduenn commented on 2018/7/29, 12.14 h:

Misschien de IRAS erbij stoppen?

6. Jasper commented on 2018/7/29, 17.23 h:

Nou, IRAS wordt natuurlijk wel genoemd in de film maar ik wilde het per sé bij ANS houden omdat ANS de eerste en ook enige 100% Nederlandse satelliet is geweest. IRAS had wel een Nederlands platform maar de telescoop was van de VS en de communicatie verliep via Groot Brittannië. Was ook vanaf het begin gepland als samenwerking.

Daarnaast was ANS interessant om dat het de eerste puur digitale satelliet ter wereld is geweest met ook als eerste een herprogrammeerbare boordcomputer.

IRAS heeft daar qua platform flink van kunnen profiteren maar het verhaal is verder niet puur Nederlands en daar was het mij juist om te doen.

7. Zarf Snorkofritz commented on 2018/7/29, 20.23 h:

Amerika gaat weer naar de maan. Tenminste, die geruchten gaan rond te waterkoeler sinds Trump.

8. Zarf Snorkofritz commented on 2018/7/29, 20.32 h:

Ik hoop dat ze er blijven dit keer.

9. Jasper commented on 2018/7/29, 21.34 h:

Sinds Trump? Onzin. Amerika wil al jaaaaaaaaren terug naar de maan. Dat is echt bij bijna elke idioot in het witte huis hetzelfde. Maar dat is enkel propaganda en ze krijgen het nooit voor elkaar. Het budget is ontoereikend en het beoogde materieel te duur om er iets substantieels mee te doen.

Ook die SLS is al vele malen herkauwd. Eerst heette die Magnum, daarna heette hij Ares V en nu dus SLS. Zelfde rommel, ouwe shuttle troep die opnieuw wordt gebruikt.

10. Zarf Snorkofritz commented on 2018/7/29, 22.22 h:

Onzin? Vergis je niet in Trump, hij kan naar de maan lopen.

Add new comment:

Name:

Site: