6224. Submitted on 2018/7/27, 23.51 h by :
Nachtelijke huisvlijt kent geen tijd
Gisteravond om een uur of 10 ’s avonds in Stellarium ( freeware, http://stellarium.org/ ) opgezocht wat de richting en de hoogte van de verduistering op dat moment waren (zuidwest, 130 graden en 10 graden boven de horizon), de fiets gepakt en naar de eerste de beste heuvel gefietst, telefoon gebruikt als compas, een stukje over de heuvel gelopen totdat er geen bomen meer in de weg stonden, en voilá, een klein donkerrrood schijfje aan de horizon. Er kwamen wat andere buurtbewoners de heuvel opgeklommen en al gauw werd het gezellig. Iemand sjouwde een stoffige refractortelescoop omhoog. Anderen brachten verrekijkers mee. Nog iemand gebruikte zijn telefoonscherm als augmented reality device, om alle hemellichamen van labels te voorzien. Mars stond rood te fonkelen onder onze evenrode rode satelliet. Om kwart over elf raakte de eerste ongefilterde zonnestralen de zijkant van de maan. Van het gebeuren heb ik, zo goed en zo kwaad als het kon, een reeks foto’s gemaakt met mijn Fuji X1 met zoomlens.
Om kwart voor twaalf weer thuis, foto’s op de computer gezet en aan elkaar geregen met Photoshop:
1. Jasper commented on 2018/7/29, 9.13 h:
Ik heb vanaf het dakterras van het Kapteijn-instituut van de universiteit hier hetzelfde gezien. Aanvankelijk was de maan heel moeilijk te zien vanwege een mistige band langs de horizon. De maan verscheen onzichtbaar boven de horizon en was pas waarneembaar toen hij op zo'n 10 graden stond, als een vaag bleek schijfje door de nevel. Daarna piepte hij boven de nevel uit. Geheel rood en dergelijke als hierboven reeds omschreven. Ik vond hem trouwens het mooist toen er weer een dun wit randje aan de maan kwam, dat gaf in mijn ogen pas echt een surreëel effect.
De studenten van de faculteit astronomie hadden nog wat reflector- en dobsontelescopen op het terras gezet en boven in de koepel was de telescoop op Jupiter (met de vier Galileïsche manen) gericht. En toen kwam rond half elf ook nog eens het ISS over. Wat een leuk spektakel.
Veel geïnteresseerde mensen waarvan er veel nauwelijks iets wisten van het heelal en ruimtevaart en dus honderduit vroegen en zich heerlijk vergaapten aan Jupiter, Saturnus, Mars en natuurlijk de maan.