The Black Forest

6108. Submitted on 2018/2/6, 22.03 h by Arduenn:

Records

[image]

Snelste auto ooit, hoogste auto ooit, langdurigste turbo boost ooit, kazigste Bowiemuziek uit de ruimte ooit, de meest midlife crisis ooit

There are 8 comments to this post (the latest by Arduenn on 2018/2/18, 13.08 h).

1. roy rolls commented on 2018/2/7, 20.15 h:

https://nos.nl/artikel/2215857-beelden-van-auto-met-pop-in-de-ruimte-ongelooflijke-reclamestunt.html

erg hard....

overigens hoorde ik van wel ingelichte kringen uit china, dat er nu een rijke chinees is met zijn eigen satelliet... wat moet je daar in godsnaam mee?

2. Arduenn commented on 2018/2/7, 20.55 h:

De buurvrouw in de achtertuin bespioneren.

[image]

Maar dan vanuit de ruimte. (Da's toch niet te geleuve?)

3. Zarf Snorkofritz commented on 2018/2/8, 21.55 h:

[image]

4. Dave commented on 2018/2/9, 23.14 h:

Ik snap wel wat Musk wil. Je krijgt in de VS niet meer de handjes op elkaar voor ruimtereizen. Ze denken dat het niet kan. Nu heeft hij aangetoond dat hij zijn eigen auto naar de banen van Mars en Ceres kan schieten, voor een tiende van de prijs van wat NASA daarvoor vraagt. NASA kan dan wel met geweldige prenten van Pluto komen, maar nu het om een auto gaat, heeft werkelijk iedereen dit meegekregen.

Dat, en Major Boobage .

5. Jasper commented on 2018/2/10, 11.01 h:

Sinds de begindagen van de ruimtevaart worden nieuwe draagraketten altijd getest met een lading ballast als payload. Bij NASA gebruikt men meestal water maar SpaceX heeft humor. Iets dat in de wereld van NASA nauwelijks bestaat. Bij de eerste test van hun vrachtcapsule voor het ISS werd een grote kaasschijf als passagier meegenomen.

Elon Musk wil aantonen (en uitvoeren) hoe relatief 'eenvoudig' het is om naar Mars te gaan. Iets waar oud-astronauten bij NASA al veertig jaar op aandringen. Maar bij NASA zijn sinds de dagen van Apollo de lijntjes van de ontwerpkamers naar de top langer en langer geworden.

Bureaucratie en het werken op een fractie van het budget van wat NASA ooit had helpen ook niet mee. Bij SpaceX zijn die lijntjes behoorlijk kort van de man met de popnagels op de werkvloer tot directeur Gwynne Shotwell.

Veel mensen denken nog steeds dat NASA vooraan staat bij de ontwikkelingen in lanceertechniek en ruimtevaart. Maar dat is allang niet meer zo.

Dat een nog steeds relatief klein bedrijf binnen ongeveer tien jaar heeft bereikt wat NASA kennelijk niet (meer) kan, is een klap in het gezicht van de oude garde (ULA, NASA, Orbital ATK) die nog steeds volgens het oude patroon voortmodderen.

SpaceX hoeft niet te schipperen tussen allerhande fabrikanten die aanspraak maken op deals met NASA/de regering maar hun eigen koers kan varen en daardoor zijn ze veel sneller en efficiënter. Iets dat NASA nooit meer zal kunnen, vrees ik.

De Saturn 5 maanraket had honderden onderaannemers die onderdeeltjes voor de raket aanleverden en de hoop rompslomp die dat meebracht zorgde voor flinke vertraging en veel kosten. De SLS waar NASA al drie decennia mee loopt te leuren is ook een miljarden dollars verslindende utopie die zijn belofte nooit zal waarmaken.

Sterker nog: bijna alle innovatieve projecten die bij NASA in de afgelopen 25, 30 jaar zijn begonnen zijn vroegtijdig afgeblazen of ondergingen zoveel veranderingen dat het alleen maar een geldverslindende kwestie werd zonder enig resultaat (X-33 Venture Star als voorbeeld). ook experimenten van de hofleveranciers van NASA (Lockheed Martin & Boeing) met landende raketten en composietmaterialen werden weliswaar gefinancierd maar zaten vanaf het begin op een doodlopende weg.

De basis van de ruimtesondes die NASA laat bouwen zijn vaak volgens een beproefd concept en de apparatuur aan boord wordt aangeleverd door universiteiten en aanverwante laboratoria. De raketten worden nog steeds veelal op contractbasis door ULA, het kartel van Boeing en Lockheed Martin, geleverd. Waarom? omdat het altijd zo ging.

Toen SpaceX aantoonde dat het lanceren goedkoper kon en zeker ook efficiënter, wist de oude garde niet hoe snel ze met een nieuw concept moesten komen. Alleen is dat nog steeds duurder en minder praktisch dan dat van SpaceX. ULA's nieuwe raket, Vulcan, is niet herbruikbaar en kost nog steeds miljoenen meer dan een F9 en de Delta IV is ook reteduur en maar eenmalig te gebruiken. Buiten de VS is er ook niets wat op SpaceX lijkt, de Europese Ariane 5 wordt binnenkort opgevolgd door de nog grotere wegwerpraket Ariane 6 en de Russen hebben zelfs te weinig geld om lanceerbasis Vostochny af te bouwen. India is net met lanceren begonnen maar net als China is daar nog niets van hergebruik te zien.

Er zijn talloze belangen in het geding bij de door de overheid bekostigde raketbouw. Dat zit denk ik snelle ontwikkeling dusdanig in de weg dat SpaceX als autonoom opererend bedrijf handig in die niche kan springen.

6. Jasper commented on 2018/2/10, 11.03 h:

Overigens is Life On Mars helemaal niet kazig. Theatraal misschien, maar verre van kazig. Dit is kazig.

7. Arduenn commented on 2018/2/10, 12.08 h:

[image]

I dare you to Google it.

8. Arduenn commented on 2018/2/18, 13.08 h:

Ik bedacht me net iets.

Het kost de belastingbetaler nu geen cent, want het komt allemaal uit de zak van Musk.

Maar straks wel, als NASA raketten van ze gaat leasen.

De Amerikaans belastingbetalert dus. Maar misschien ook wij, als 'we' naar de ISS willen.

Add new comment:

Name:

Site: