5955. Submitted on 2017/9/19, 16.40 h by :
Google IS evil
Ik deelde de tech-industrie altijd lekker makkelijk zwart/wit in twee kampen om mijn wereldbeeld niet te gecompliceerd te maken. Apple was goed en Microsoft was slecht. Twitter was goed en Facebook was slecht. Google was goed en Microsoft was slecht. Maar de grenzen vervagen en panta rhei, alles vervloeit, of tempora mutantur zoals Wilders 2.0 dat zo mooi met een hete aardappel in z'n keel in zijn maiden speech uitkraamde na de Tweede Kamerverkiezingen jongstleden. Voortschrijdend inzicht leert mij echter dat Twitter en Apple ook apenballen zuigen en wat mij betreft mag Google die Satanische gelederen sluiten.
Maar laat ik bij het begin beginnen. Rewind. Twee dagen geleden, op een regenachtige zondagnamiddag was het Bosjoch (7 jaar) zich stierlijk aan het vervelen want de Bosgamecomputer was bezet, Enzo Knol had niks nieuws meer te melden qua product placement en Lego is zóó vorige eeuw. Na veel geklier en lawaaierige interacties met de Grote Boszussen vond ik het welletjes en stak er een stokje voor: schaken. We gingen godverdomme schaken.
Ik heb niks met schaken. Ik ken de regels, maar mij ontbeert het hogere inzicht dat liefhebbers bezitten. Laat een schaakbord zien van een partij tussen Karpov en Kasparov na 20 zetten en een bord waarop de stukken volledig willekeurig zijn neergezet. De expert herkent in het ene bord terstond een historische configuratie en in het andere de complete kul. Niet ik. Mij kan je alles wijsmaken.
Ik had dan ook in geen jaren een schaakbord aangeraakt. Het ding stond te verstoffen in de meterkast, onder een stapel beschimmelde dozen met titels als 'Wie Is Het?', 'Pim Pam Pet', 'Don't Whizz On The Electric Fence', en ander paleontologisch tijdverdrijf. De Boswachter ging zondag jongstleden het Bosjoch, dat op de rand van een ADHD-toeval balanceerde, schaken leren.
Het ging best goed. Een 7-jarig brein is als een bak kattenkorrels: sterk absorberend. De regels van het edele schaakspel zaten er vlug in, al duurde het even om Bosjoch ervan te overtuigen dat pionnen onder geen beding zijwaarts mogen bewegen. Daags erna werden nog twee partijen schaak ten uitvoering gebracht. We hadden de smaak te pakken. Vanavond wellicht weer. We zien wel waar het schip strandt.
De schrik sloeg mij vandaag echter om het hart toen ik, teruggetrokken in het kleinste kamertje, een recente weeranalyse had bekeken en de YouTube app op mijn telefoon met kijktips kwam.
Na een filmpje over Orkaan José en orkaan Maria vond YouTube het tijd dat ik eens een filmpje over schaken ging bekijken.
Nu weet ik het zeker, denk ik. Het is een complot. YouTube en Google luisteren mij af op mijn mobiele telefoon. Geen letter heb ik sinds het eerste potje van afgelopen zondag over schaken op de internets ingetypt. Geen afbeelding van een schaakstuk heb ik opgezocht of aangeklikt, of is ook maar in beeld geweest. En toch komt YouTube, dochterbedrijf van Google, zomaar ineens, voor de eerste keer in mijn leven, met een kijktip over schaken. Toevallig.
Weet je wie ook stapelkrankjorem paranoïde was? Juist ja. Uitstekende film, trouwens.
Een plakbandje had ik al over mijn webcam (Sinterklaastip). Nu zal ook mijn mobiele telefoon eraan geloven en gaat dat spionagetoestel bij thuiskomst voortaan in een gewatteerde schoenendoos.