5564. Submitted on 2016/6/13, 9.29 h by :
Grondstoffelijke Trillingen
… laten zich beter beschrijven als grondstoffelijke rotaties.
Dit is zo'n beetje de basis voor alles, ons heelal, geen Harry Weggelaar-achtig gelul in de ruimte, maar keiharde natuurkunde: de waarschijnlijkheid dat een object zich op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats bevindt is gelijk aan het kwadraat van de genormaliseerde uitkomst van een golffunctie bij een gegeven tijdstijp en gegeven positie. Dat wil zeggen: het hoeft daar niet te zijn, maar de uitkomst van de golffunctie vertelt je de kans dat je het daar zult vinden. De consequentie is dat er een kans bestaat dat ik over een seconde op de maan sta en daarna weer hier. De kans is reëel en geen enkel fysicus zal dat ontkennen. De kans is alleen heel erg klein.
Over reëel gesproken: de x-as is reëel en de y-as is imaginair. Op het moment dat iemand komt verifiëren of ik nog met beide benen op de Aarde sta, of op de maan, stort het imaginaire raamwerk in en sta ik op de maan, of hier op Aarde. Zolang er niemand is om het even na te checken, blijf ik in een superpositie. Niet (wel op de Aarde, niet op de maan), ook niet (niet op de maan, wel op de Aarde), niet (op de maan én op de Aarde), en ook niet (niet op de maan en niet op de Aarde). Maar wél in een superpositie van (op de maan en op de Aarde). Superpositie is een toestand waar we in de grotemensenwereld nog niet helemaal aan gewend zijn. Maar het bestaat echt. Dat hebben ze in een laboratorium onderzocht.
1. Dave commented on 2016/6/16, 0.21 h:
mijn comment raakt steeds kwijt
Vroeger, toen we nog gewone voedingen met trafo's en gloeilampen hadden, voldeden de oude meters. Al het vermogen dat je opnam uit het elektranet kwam uit de reële component. Nu hebben voedingen zoals voor je telefoon en computer circuitjes die steeds aan en uit schakelen. Ledverlichting wordt gestuurt met een condensator en je kookt wellicht op een inductiekookplaat (aanrader). Dat soort stroomgebruikers tappen ook aanzienlijk uit de imaginaire component van die 50Hz wisselspanning uit je stopcontacten. En dat zagen de oude meters niet. Het leuke is dat die nieuwe meters het opgenomen vermogen door dit soort nieuwewetse apparaten wèl kan zien. Slim hè?
Ovrigens betaal ik helemaal niets voor stroom.